CENTAR ZA OSTEOPOROZU

“Jedna od najgorih mogućih sudbina koja može zadesiti čovjeka je biti mentalno bistar, s velikom željom za životom, a biti nemoćan i ovisan o drugima. To je upravo ono do čega dovode posljedice neliječene osteoporoze.”

ŠTO ČINITI KAKO BISMO SPRIJEČILI KOMPLIKACIJE?

Dosadašnje iskustvo u liječenju i nove spoznaje o biologiji kosti pokazale su da je većina stavova o osteoporozi, na kojima se temeljila klinička praksa, pogrešna ili samo djelomično točna. Usprkos uvođenju više različitih lijekova, problem osteoporoze nije niti izdaleka riješen.
Štoviše, otvorene su nove dileme i pitanja, od onih koja osteoporozu svrstavaju u „izmišljene“ bolesti, do onih koja negiraju dosadašnju kliničku praksu i predlažu značajnu reviziju kliničkog pristupa. Najgore u svemu je što su pacijenti sve više zbunjeni, kao i liječnici koji bi im trebali dati smjernice što činiti.
Zbog toga je u kliničkoj praksi i pristupu samom pacijentu nužno njegovati personalizirani i integrativni pristup kakav primjenjujemo u Centru za Osteoporozu Poliklinike K-Centar. Polazimo od toga jedino kvalitetnom kliničkom procjenom, uzimajući u obzir sve relevantne parametre, pacijentu možemo predložiti optimalan i učinkovit plan liječenja i prevencije. Izbjegavajući pritom neselektivno prepisivanje lijekova te time nepotrebno suočavati pacijente s njihovim nuspojavama.

Jesu li danas, zahvaljujući sveprisutnom tehnološkom razvoju, sve medicinske usluge zaista na zadovoljavajućoj razini za sve pacijente, pogotovo one javnih zdravstvenih sustava?

Jeste li pri odlasku od liječnika, zadovoljni dobivenim odgovorima na svoja pitanja, pruženim informacijama i procjenom svoje situacije ili ste često zbunjeni, nemirni i zabrinuti?

Zato, poučeni takvim saznanjima kroz dugogodišnje iskustvo bavljenja sa kliničkim studijama i domenom koštano-zglobnih bolesti, Međunarodna udruga renomiranih i iskusnih stručnjaka ”International Musculo-skeletal Foundation”, u području bavljenja metaboličkim koštanim bolestima i degenerativnim stanjima skeleta, a na čelu sa predsjednikom Udruge – hrvatskim stručnjakom prof.dr.sc. Daliborom Krpanom, sugerira ispravan pristup pacijentu kojim se nastoji iskorijeniti dosadašnji način parcijalnog i neselektivnog liječenja koje nema realno medicinsko uporište u racionalnoj kliničkoj primjeni.

ŠTO JE VAŽNO ZNATI O OSTEOPOROZI?

  1. Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kakvoće kosti, a ne mase kosti i može se javiti i bez gubitka koštane mase. Naime, kakvoća kosti ovisi primarno o unutarnjoj arhitekturi kosti i kakvoći materijala, a manje o masi kosti.
  2. Osteoporoza nije samo bolest žena u menopauzi. Budući da se unutarnja struktura kosti stalno mijenja kroz proces koštane pregradnje puno različitih čimbenika utječe na kakvoću kosti, pa se zbog toga može javiti i kod mlađih žena i muškaraca.
  3. Osteoporoza može dovesti do vrlo teških posljedica u vidu prijeloma i trajnog invaliditeta, a poznato je da od posljedica komplikacija umire više žena nego do karcinoma dojke, uterusa i jajnika zajedno.
  4. Ne postoji lijek za osteoporozu, niti dijagnostička metoda na temelju koje ćemo odrediti terapiju. Izbor metoda liječenja mora se temeljiti na individualnoj procjeni koju donosi liječnik. Zato je vrlo važno njegovo iskustvo i znanje o biologiji kosti.
  5. Komplikacije osteoporoze se mogu spriječiti pravovremenim provođenjem terapijskih mjera, koje su najčešće jednostavne i bez nuspojava. Najbolji način je edukacija pacijenata i ciljana te individualizirana terapija i tjelovježba temeljem dijagnostičke evaluacije i kliničke procjene, koja je u većini slučajeva neinvazivna i jeftina.

BIOMEHANIČKA RAVNOTEŽA, UBLAŽAVANJE BOLI I REGENERACIJA

Poliklinika K-centar, jedini je osteološki centar u Hrvatskoj u kojoj se provodi ”BAR” koncept. Tim iskusnih stručnjaka predvođen Prof.dr.sc. Daliborom Krpanom učinit će procjenu Vašeg koštanog statusa i rizika komplikacija te Vam preporučiti odgovarajuće terapijske mjere.

U Poliklinici K-centar možete obaviti svu potrebnu dijagnostiku i terapiju, uključujući i MBST – terapijsku magnetsku rezonancu, najnoviju metodu liječenja kojom se potiče regeneracija hrskavice i zdrava koštana pregradnja te pomlađivanje kosti.

Bez obzira na to da li ste žena ili muškarac i bez obzira na to koliko godina imate, redovito vježbajte. Najbolja je ona tjelovježba koja sadrži intermitentne kontrakcije mišića uz kontrolirane pokrete, jer se time kostima daju signali kako graditi unutarnju koštanu arhitekturu.

Naime, kost se svakodnevno pregrađuje i u deset godina se u potpunosti obnovi čitav skelet. Unutrašnja struktura kosti sastoji se od mreže pregradnih zidova koji se svakodnevno ruše i zidaju. Najvažnije za kakvoću kosti je dobar raspored unutarnjih zidova, kao što je i za stabilnost zgrade najvažnije da nosivi zidovi budu na pravom mjestu. Zbog toga je važna bio-mehanička ravnoteža i stalna stimulacija odgovarajućom tjelovježbom, a najbolji oblik tjelovježbe je „Tae do“, koji se temelji na Korejskoj borilačkoj vještini Taekwondo-u.

U poliklinici K-centar možete naučiti „Tae do“ te ga svakodnevno provoditi kod kuće.

Scroll to Top