Manualna terapija

Manualna terapija podrazumijeva postupak pri kojem se direktnim kontaktom tretiraju i liječe zglobovi i meka tkiva.
To je sustav posebnih manualnih tehnika i zahvata koji se koriste za poboljšanje narušene funkcije zglobova, prvenstveno kralježnice, a uz prethodno neophodnu dijagnostiku i procjenu stanja.
Koristi se kao multimodalni pristup lokomotornom sustavu, u kombinaciji s kineziterapijskim procedurama i proprioceptivnim tehnikama.

Što su manualne tehnike?

Kod nas u Poliklinici K-Centar, profesori kineziologije te posebno educirani stručnjaci fizioterapije dijagnosticiraju i tretiraju meka tkiva i koštano-zglobne strukture.
Cilj terapije je smanjiti bol, povećati opseg pokreta, olakšati izvođenje pokreta i smanjiti upalne promjene tretirane regije.

EMMET manualna terapija

Pacijenti mogu biti tretirani u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju.

EMMETT tretman može se provoditi samostalno ili u kombinaciji s drugim terapijskim metodama ili sustavima vježbanja, izravno na koži klijenta ili preko odjeće.
Ukoliko se koristi samostalno, tretman uobičajeno traje 10 do 30 minuta.

Vrlo je brza metoda koja pri aktivaciji pravog mišića daje učinkovite rezultate čim se korekcija mišića provede.

Učinak provedenog rada može se neposredno testirati – mjerenjem snage, gibljivosti ili balansa.
EMMETT tehniku je razvio Ross Emmett (Australija). Mjesta na kojima se radi pritisak su tzv. EMMETT točke – mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Tehnikom se aktiviraju pohranjeni loši uzorci pokretanja i/ili ravnoteže. Njihovim otklanjanjem, preko rada različitih struktura središnjeg živčanog sustava, na licu mjesta se stvaraju novi obrasci kretanja, bez boli i s boljom ravnotežom – ovisno o kliničkoj slici i poteškoćama koje nam prezentira pacijent/klijent.

Osim neposrednog učinka na korekciju mišića, opuštanjem mišićne i fascijalne napetosti nastoji se djelovati i na dugoročniji boljitak pacijenta te potičemo lučenje prirodnih endorfina, poboljšanje cirkulacije i limfne drenaže.

Pritisak koji je potreban za poticanje EMMETT točaka ne mora biti ni čvrst ni bolan. EMMETT terapeut vješt je u primjeni potrebne količine pritiska, potrebnog smjera, u potrebnom vremenskom trajanju. Za vrijeme tretmana koristi se kombinacija pritisaka pri čemu se primjenjuju ciljani terapijski elementi koji čine željenu tjelesnu promjenu jedinstvenu za svakog pojedinca. Iako se često primjenjuje u kombinaciji s drugim tehnikama, EMMETT tehnika je učinkovita i djelotvorna terapija ako se primjenjuje i sama za sebe.

BOWEN terapija

Bowen tretman sastoji se od nizova malih pokreta s različitim pritiscima, svaki na određenom mjestu na tijelu. Tretman je ugodan – terapeuti koriste lagane, križne pokrete mišića, tetiva ili ligamenata bez nasilne manipulacije. Tretman obično traje između 30 minuta i jednog sata.

Bowen terapija naširoko se koristi za ublažavanje i rješavanje dugotrajne i iznenadne boli. Bowenovi tretmani omogućuju oporavak od mnogih traumatskih i kroničnih bolesti, a s obzirom da djeluju na uzrok poteškoće, trajno se uklanja i sama poteškoća.

Kao samostalna ili kao komplementarna terapija postojećim programima kiropraktike ili fizioterapije, Bowen terapija se pokazala učinkovitom tehnikom.
Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja na dob pacijenta, može se koristiti na novorođenoj djeci ili na osobama poodmakle životne dobi.

Neke od indikacija za korištenje Bowen terapije:

  • Bolovi u leđima
  • Išijas i ostali problemi s kralježnicom
  • Sindrom bolnog ramena
  • Bolovi u vratu i trzajnim ozljedama vrata
  • Problemi s koljenima, zglobovima i stopalima
  • Sportske ozljede
  • Migrena, vrtoglavica i glavobolja
  • Problemi s probavom
  • Problemi s dišnim putevima (astma i alergije)

TRIGGER POINT metoda liječenja boli

Trigger point točke mogu uzrokovati: glavobolje, bolove u vratu i čeljusti, križobolje, bolove u vratu i ramenu, rukama i nogama, smrznuto rame, teniski lakat, simptome sindroma karpalnog tunela.

Također mogu biti uzrokom različitih problema kao što su bolovi u ušima, vrtoglavica, mučnina, žgaravica, lažni bol u srcu, srčana aritmija i genitalna bol. Trigger ili točke okidači u mišićima također mogu uzrokovati kolike kod beba i mokrenje u krevet kod starije djece, a mogu biti i uzrok lošeg držanja. One mogu biti uzrok boli i začepljenja sinusa. Trigger točke mogu igrati ulogu u kroničnom umoru i smanjenoj otpornosti na infekcije. I zato trigger točke odgovorne za dugotrajnu bol i invaliditet koji čini se da nemaju lijeka, mogu uzrokovati depresiju.

Sve je više dokaza da su mnoge bolne tegobe ili miofascijalne bolove odgovorne trigger pont točke. Trigger pont točke su vrlo bolni tvrdi čvorići u poprečno-prugastim mišićima. Trigger point točka je bolna na pritisak i može dovesti do reflekşnog bola i motoričke disfunkcije na udaljenim područjima od same točke.

U klinikama za bol širom svijeta je otkriveno da su Trigger point točke primarni uzrok bolova u gotovo 75 % pacijenata koji imaju akutne ili kronične bolove.
Lijekovi protiv bolova su najčešći izbor i liječnika i pacijenata kada osjete bol u nekom dijelu tijela. Suzbijanje bola lijekovima za bol daje nam iluziju da se bolest izliječila – dok u stvarnosti samo maskiraju problem. Najčešće bol, poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, je upozorenje i zaštitni odgovor na prekomjernu upotrebu mišića ili mikrotrauma u mišićima. Bol nam govori da nešto nije u redu i da je treba ukloniti. Nije dobro lijekovima za bol ubiti glasnika i ignorirati poruku. Bol je najčešće glasnik ili simptom, a ne sama bolest. Liječenje mora biti usmjereno na uzrok boli.

Znanstveni dokazi

Naše znanje o Trigger ili okidačkim točkama, dolazi iz istraživanja moderne – konvencionalne zapadne medicine. Trigger točke se mogu opipati prstima. One emitiraju karakteristične električne signale koji se mogu mjeriti osjetljivom elektroničkom opremom. Većina onoga što se zna o trigger točkama vrlo je dobro dokumentirano u stručnim radovima pod nazivom Myofascial Pain and Dysfunction i The Trigger Point Manual (Janet Travell i David Simons).

Vrijedan medicinski napredak u liječenju boli uzrokovane Trigger točkama možemo zahvaliti mnogim autorima koji su znanstveno istraživali uzroke i metode liječenja te pojave. Nakon što znate gdje se nalaze trigger točke u pojedinom mišiću i kada ih iskusan terapeut pronađe palpacijom – pristupa se deaktivaciji trigger točaka na nekoliko načina. Značajno olakšanje simptoma često dolazi u samo nekoliko minuta. Većina problema može biti eliminirati u roku od tri do deset terapija. Čak se i trajna kronična stanja mogu izliječiti za samo šest tjedana. Broj tretmana bi mogao biti i veći kod osoba koje pate od fibromialgije, kroničnog umora ili imaju rašireni miofascijalni bolni sindrom. Ali, čak i oni mogu doživjeti kontinuirani napredak i imati istinsku nadu u značajno poboljšanje njihovog stanja.

Triger point tehnika djeluje tako što postižu tri stvari:

  • Raskida se kemijska i neurološka povratna sprega koja održava kontrakciju mišića povećava se cirkulaciju krvi i limfe koja je bila ograničena kontaktiranim tkivom izravno se proteže čvorovna mišićna vlakna okidačke točke.

CUPPING terapija

Poznata i kao vakuumska terapija, banke, Schröpftherapie, ventuza i pod raznim drugim imenima, cupping ili terapija čašama drevna je tehnika liječenja raširena diljem svijeta.

Naziv koji najbolje opisuje kako cupping djeluje svakako je vakuumska terapija, budući da zbog podtlaka koji se stvara izvlačenjem zraka iz čaše ona nakon polaganja na određeno mjesto podiže kožu prema gore.

To na organizam djeluje opuštajuće, potiče cirkulaciju, rad limfnog sustava i općenito izmjenu tvari, odnosno – prema tradicionalnoj kineskoj medicini – protok životne energije poznate kao qi (chi).

Terapija uklanja energetske blokade, iz tijela izvlači toksine i nečistoće, smanjuje mišićnu napetost, bolove i upale.
Ovisno o njihovoj vrsti, načinu primjene i stanju tretirane osobe čaše obično ostaju na tijelu od 3 do 15 minuta.
Razlog za njenu dugovječnost i popularnost svakako su blagodati koje donosi – detoksikacija, ublažavanje bolova i upalnih stanja, poboljšanje cirkulacije, limfna drenaža, povoljan učinak na zdravlje kože te uklanjanje celulita.

Kao njena izvorišta često se spominju drevne civilizacije Mezopotamije, Egipta i Kine.
Budući da se stavljaju na određene točke ili se njima masira, cupping se može primjenjivati u kombinaciji s akupresurom, masažom, refleksoterapijom ili akupunkturom jer to može pojačati djelovanje spomenutih terapija.

KIROPRAKTIKA i funkcionalna masaža

Ova je manualna tehnika liječenja u posljednja dva desetljeća postala vrlo popularna u Hrvatskoj.

Biomehanički sustav u tijelu je vrlo složen i kao takav sklon međuzavisnim promjenama određenih svojih dijelova, koje zatim uzrokuju bolna stanja i oboljenja. Ispravljanjem narušenih i nepovoljnih odnosa/položaja, unutar manjih ili većih zglobova, bavi se manipulativna terapija ili kiropraktika i to primjenom vanjske sile, odnosno “namještanjem” zglobova od strane iskusnog fizioterapeuta ili kiropraktičara.

Od velike je važnosti da sam kirpraktički zahvat izvodi za to osposobljen terapeut ili kiropraktičar. Ponekad je dovoljan jedan zahvat, dok u drugim slučajevaima može zatrebati i više ponovljenih terapija kako bi se postigao zadovoljavajući rezultat. Iz istog je razloga uputno kombinirati kiropraktiku sa drugim metodama fizioterapije, poput masaže i kinezioterapije. Sve u svrhu što bržeg i što potpunijeg uklanjanja simptoma i povratka pune funkcije ozlijeđenog ili bolnog segmenta.

Scroll to Top