DNS vježbe


DNS vježbe, što je kratica za “Dynamic Neuromuscular Stabilization” ili “Dinamička neuromišićna stabilizacija”, predstavljaju metodologiju vježbanja koja se temelji na razumijevanju razvojne neurologije i anatomije tijela.

DNS vježbe usmjerene su na reaktivaciju i osnaživanje prirodnih, refleksnih uzoraka pokreta koji su prisutni u ranom razvoju ljudskog tijela. Ideja je da se kroz ponovno uspostavljanje ovih osnovnih neuroloških uzoraka, poput refleksa disanja ili aktivacije mišića trupa, može postići bolja stabilnost, ravnoteža i koordinacija tijela.

Kao koncept i praktični set vježbi te pokreta osmislio je prof. Kolar iz Praške škole manualne terapije. Ova tehnika se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda.

DNS vježbe obično izvodi kvalificirani terapeut ili instruktor koji ima duboko razumijevanje anatomije i neurologije tijela te može prilagoditi vježbe individualnim potrebama i sposobnostima osobe koja ih izvodi. Ove vježbe mogu biti korisne za ljude svih dobnih skupina i različitih tjelesnih sposobnosti, od rekreativnih sportaša do osoba koje se oporavljaju od ozljeda.

Što su zapravo DNS vježbe i kako se provode?

Govorimo o dinamičkoj stabilizaciji baziranoj na razvojnoj kineziologiji, odnosno razvoju djeteta do godine dana starosti. Pratimo li razvoj djece, od njihovog rođenja do navršene godine dana života, uočit ćemo kako nastoje zauzimati iste položaje, usvojiti iste uzorke pokretanja tijelom s krajnjim ciljem uspostavljanja kretanja na dvije noge.

No ključna teroijska opaska prof. Kolara se ogleda u shvaćanju činjenice da bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. U DNS-u se govori o pojmu ”central stability for distal mobility” (centralna stabilnost za distalnu mobilnost). Što podrazumijeva da ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i veće snage.

DNS vježbe se koriste kod:

  • Smanjenog mišićnog tonusa
  • Problema sa kralježnicom (protruzijom int. diska, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom)
  • Sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…

DNS vježbanje u Poliklinici K-Centar

U našoj poliklinici, ovu tehniku svakodnevno koristimo u prevenciji ozljeda kako kod vrhunskih sportaša, tako i kod rekreativaca. DNS vježbama ostvarujemo odlične rezultate kod hernija diska i ostalih problema kralježnice te bolova i ograničenja pokreta kukova, ramena, itd.

Scroll to Top