DNS sustav vježbi

Kratica je za dinamičku neuromuskularnu facilitaciju

Kao koncept i praktični set vježbi te pokreta osmislio je prof. Kolar iz Praške škole manualne terapije, ova tehnika se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda. U našoj poliklinici, ovu tehniku svakodnevno koristimo u prevenciji ozljeda kako kod vrhunskih sportaša, tako i kod rekreativaca. DNS vježbama ostvarujemo odlične rezultate kod hernija diska i ostalih problema kralježnice te bolova i ograničenja pokreta kukova, ramena, itd.

Što su zapravo DNS vježbe i kako se provode?

Govorimo o dinamičkoj stabilizaciji baziranoj na razvojnoj kineziologiji, odnosno razvoju djeteta do godine dana starosti. Pratimo li razvoj djece, od njihovog rođenja do navršene godine dana života, uočit ćemo kako nastoje zauzimati iste položaje, usvojiti iste uzorke pokretanja tijelom s krajnjim ciljem uspostavljanja kretanja na dvije noge.

No ključna teroijska opaska prof. Kolara se ogleda u shvaćanju činjenice da bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. U DNS-u se govori o pojmu ”central stability for distal mobility” (centralna stabilnost za distalnu mobilnost). Što podrazumijeva da ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i veće snage.

DNS vježbe se koriste kod:

  • smanjenog mišićnog tonusa
  • problema sa kralježnicom (protruzijom int. diska, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom)
  • sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…)
Scroll to Top