MBST® – TERAPIJSKA MAGNETSKA REZONANCA

Nuklearna magnetska rezonanca (NMR, MR ili MRT) je prije nešto više od dvadeset godina označila revoluciju u dijagnostici i omogućila do tada nezamisliv prikaz unutarnjih struktura tijela. Sada je dostupna je i kao metoda liječenja osteoartritsa (artroze) i osteoporoze te akutnih i kroničnih stanja mekih tkiva (mišića, tetiva i ligamenata) kroz primjenu MBST metode.

U smislu tehnologije, principi djelovanja nuklearne magnetske rezonance dobro su poznati. Temelje se na primjeni naše vlastite elektromagnetske energije, koja nastaje aktivacijom jezgri vodikovih atoma pa za razliku od rentgenskih snimanja, nema nikakvih štetnih posljedica niti rizika za zdravlje. 

Znanstvene studije definitivno su potvrdile kako se, koristeći fizički fenomen magnetske rezonance, njome mogu selektivno aktivirati stanice koje proizvode hrskavicu i kost te tim putem stvoriti novu hrskavicu i potaknuti formiranje kosti. Ovo nije moguće postići niti jednom drugom metodom. 

Zbog toga, nije pretjerano reći da je MBST® – terapijska magnetska rezonanca, revolucionarna metoda koja u potpunosti mijenja dosadašnje mogućnosti liječenja osteoartritisa (artroze) i osteoporoze.

ŠTO NOVO DONOSI MBST®?

“Jedina metoda kojom se potiče regeneracija hrskavice i pomlađivanje kosti, što je znanstveno i klinički dokazano”

Do sada se liječenje osteoartritisa (artroze) uglavnom svodilo na simptomatsku terapiju kojom se nije mogao postići dugotrajniji učinak. 

To se nije moglo bitno promijeniti niti ortopedskim zahvatima zamjenom kuka ili koljena, što je također dobro poznato. Naime, koliko god da su operativne tehnike i materijali za izradu proteza poboljšani, operacijama se u najboljem slučaju može popraviti samo funkcija nekih zglobova. No kako se u velikoj većini slučajeva radi o oštećenju cijelog skeleta, operacije nisu konačno rješenje. Budući da do sada nismo uspjeli niti jednom poznatom terapijskom metodom djelovati na glavni uzrok problema, liječenje se obično započinjalo kada bi oštećenje zglobova već bilo daleko uznapredovalo. A cilj bi bio samo privremeno i djelomično ublažavanje tegoba. 

Terapijska magnetska rezonanca međutim posve mijenja naše mogućnosti liječenja. Ovom tehnologijom može se potaknuti regeneracija i stvaranje nove hrskavice, što je znanstveno dokazana činjenica. 

MBST® nema nikakvih negativnih utjecaja niti rizika od nuspojava

Nedavno je objavljena klinička studija kojom se pratio učinak liječenja 4.500 pacijenata s osteoartritisom, u kojih je došlo do potpunog oporavka funkcije zgloba i prestanka bolova. U preko 80 % pacijenata taj je učinak trajao preko 4 godine, nakon samo jednog terapijskog ciklusa od 7 dana. Dobro je poznato da se ovakav učinak ne može postići niti jednom drugom metodom liječenja.

KOJE SU PREDNOSTI MBST®-a U LIJEČENJU OSTEOPOROZE?

MBST® se također izvrsno primjenjuje u liječenju osteoporoze i ima značajne prednosti u odnosu na standardne lijekove za osteoporozu. Poznato je da se lijekovima ne može postići zadovoljavajući terapijski učinak kod većine pacijenata te da oni imaju popratne, negativne učinke štetne po zdravlje, a posebno nakon dulje primjene. MBST® međutim nema nikakvih negativnih nuspojava pa se može primijeniti i pri ranoj fazi bolesti, osteopeniji npr. ili preventivno s ciljem poboljšanja kakvoće skeleta i spriječavanja komplikacija koje bi se kasnije tijekom života mogle dogoditi.

“Lijekovima, fizikalnom terapijom i operacijama se ne može regenerirati hrskavica niti izliječiti osteoporoza”

KADA I KAKO SE PRIMJENJUJE MBST?

MBST® terapija je indicirana u svim slučajevima kroničnih bolesti kostiju i zglobova. Budući da je to metoda kojom možemo obnoviti hrskavicu i potaknuti stvaranje kosti, razumno ju je primijeniti već kod blagih i srednjih oštećenja. To je najbolji način prevencije kasnijih ozbiljnijih problema. 

MBST® terapija se provodi tako da pacijent udobno leži na uređaju po sat vremena dnevno, kroz 3, 5, 7, 9 ili 10 dana, ovisno o duljini terapijskog ciklusa koji se primjenjuje.

Broj kontraindikacija je vrlo ograničen, još manji nego kod dijagnostičke magnetske rezonance. To je zato što MBST koristi znatno manju razinu energije od one koja se koristi u dijagnostici.

Bolovi u leđima i kralješnici (hernije diska, kronične degenerativno-deformirajuće promjene kralješnice i diskova)

Kod akutnih bolova dovoljan je jedan ciklus od 5, 7 ili 9 dana po sat vremena dnevno. Kod kroničnih bolova jednom ili dva puta godišnje bit će dovoljno za inducirani oporavak tkiva. Time će se spriječiti pogoršanje i ozbiljne posljedice do kojih dovodi osteoartiritis (artroza).

Bolovi u koljenima, kukovima, ramenima, šakama i stopalima

Ciklus od 5, 7 ili 9 dana po sat vremena dnevno, jednom godišnje, u težih slučajeva dva puta godišnje. Kod pacijenata u kojih je bolesno stanje značajnije uznapredovalo, MBST® se može kombinirati s ostalim komplementarnim metodama, kao što su fizikalna i kineziterapija, a ponekad i kirurško (ortopedsko) liječenje.

Sportske ozljede zglobova, mišića, tetiva ili ligamenata i prevencija ozljeda

MBST® ciklus od 5 ili 7 dana, po sat vremena dnevno.

Osteopenija i osteoporoza

MBST® ciklus od 10 dana, po sat vremena dnevno, jednom ili u težim slučajevima dva puta godišnje. Uz to se preporuča redovita specifična tjelovježba i Vitamin D3.

BEZ RIZIKA ZA PACIJENTE

Velika prednost ove metode u terapiji osteoporoze, u usporedbi s lijekovima, je da ne izaziva bilo kakve neželjene posljedice. Može se primijeniti bez ikakvog rizika za pacijenta, što nije slučaj s lijekovima. Zbog toga je primjena MBST-a indicirana u svim slučajevima osteopenije i osteoporoze. Posebno u  onim slučajevima u kojima lijekovi nisu dali rezultate ili postoji opasnost od njihovog neželjenog djelovanja.

“MBST® nema negativnih utjecaja te  se preporuča  primijeniti i u ranoj fazi bolesti, npr. osteopeniji preventivno s ciljem poboljšanja kakvoće skeleta i sprječavanja komplikacija koje bi se kasnije tijekom života mogle dogoditi

Scroll to Top