Trajno liječenje hemoroida – THD zahvat

Hemoroidi su jedan od najčešćih i najneugodnijih zdravstvenih problema suvremenog čovjeka. Iako su kao indikacija česti i u mlađih osoba, smatra se da svaka druga osoba poslije pedesete godine života ima problema s hemoroidima, najčešće u obliku krvarenja i bolova, a ponekad se mogu javiti i ozbiljnije komplikacije kao što su teška anemija, tromboza i infekcija.

Budući da ljudi prečesto odlučuju trpjeti simptome, ne liječeći ih adekvatno, događaju se komplikacije. Često, kada dođe do tzv. IV. stupnja hemeroidalnog oboljenja, pacijentu ne preostaje ništa nego izuzetno bolan kirurški zahvat, koji sa sobom nosi određene rizike, dugotrajan oporavak i potencijalno negativne dugoročne posljedice za pacijente.

NE ODUGOVLAČITE SA LIJEČENJEM HEMEROIDA, IZBJEGNITE OZBILJNE I BOLNE KOMPLIKACIJE NA VRIJEME!

Za samo liječenje se koriste različite metode, od krema i čepića do operativnih tehnika. Nažalost, metode tzv. kućnih terapija u većini slučajeva ne daju trajne rezultate i tegobe se najčešće vraćaju. S druge strane, operativne metode mogu imati ozbiljne nuspojave, a poznato je i to da su bolovi nakon operacije izrazito jaki i traju više tjedana.

Značajna novost u liječenju hemoroida je uvođenje novih metoda (THD i HALL), koje se temelje na novom konceptu liječenja u kojem se ne diraju hemoroidi već se podvezuje arterijski ulaz u „šant“ i time zaustavlja punjenje hemoroida krvlju što rezultira trajnim nestankom tegoba.

Poliklinika K-centar iz Zagreba među prvima je u regiji uvela THD ili punim imenom Transanalna Hemoroidalna Dearterijalizacija

i tako učinila ovu najsuvremeniju metodu liječenja hemoroida dostupnom našim građanima. Riječ je o minimalno invazivnoj metodi kojom se bez operacije, ambulantno, trajno rješavaju problemi vezani s proširenim hemoroidalnim čvorovima.

ŠTO SU HEMOROIDI?

Svi se rađamo s malim jastučićima u završnom dijelu debelog crijeva koji se sastoje od spleta vena i veziva. Smatra se da ti jastučići imaju svoju funkciju kod pražnjenja crijeva. Splet vena u jastučićima spojen je direktno s okolnim arterijama. Taj spoj nazivamo „šant“ i on je normalno zatvoren. No, u koliko ostane otvoren, onda se vene pune krvlju iz arterije što dovodi do povećanja jastučića, njihovog spuštanja prema analnom otvoru i tada govorimo o hemoroidima. Dakle, osnovni uzrok nastanka hemoroida je otvoreni „šant“, a na pojavu hemoroida utječe više čimbenika, od genetike do načina života i prehrane.

Upravo zbog toga što ovim zahvatom rješavamo uzrok problema, učinak je trajan, a komplikacije izuzetno rijetke.

KAKO SE IZVODI THD METODA?

THD metoda je minimalno invazivan zahvat koji se provodi ambulantno, nema potrebe za bolničkim liječenjem, a većina pacijenata se već nakon nekoliko dana može vratiti svojim normalnim dnevnim aktivnostima. Posebnim instrumentom, koji ima Doppler sondu, locira se otvoreni „šant“ te podveže arterijski ulaz u šant. Dakle, nema rezanja niti krvarenja i zahvat se može učiniti i bez anestezije, no kako je analno područje jako osjetljivo, u Poliklinici K-centar zahvat izvodimo u kratkoj intravenskoj anesteziji ili potenciranoj lokalnoj analgeziji.

Podvezivanjem arterijskog ulaza u „šant“ spriječili smo dotok krvi što će kroz nekoliko tjedana po zahvatu dovesti do smanjenja hemoroidalnih jastučića na normalnu veličinu i prestanka simptoma. U tom periodu je vrlo važno održavati redovitu i meku stolicu, zbog čega pacijentima preporučamo piti 1 veliku žlicu Parafinskog ulja svaku večer kroz mjesec dana. Parafinsko ulje se ne resorbira, već prođe kroz crijeva „odnoseći“ sa sobom stolicu i podmazujući crijevo što olakšava pražnjenje. Budući da se ne resorbira, nema opasnosti od štetnog djelovanja. 

S obzirom na to da se THD zahvatom ne diraju hemoroidi, već se podvezivanjem arterijskog ulaza u „šant“ sprečava punjenje hemoroida, što je i glavni uzrok hemoroida, potrebno je proći nekoliko tjedana da se hemoroidi „isprazne“ i smanje na normalnu veličinu čime nestaju svi simptomi. Upravo zbog toga što ovim zahvatom rješavamo uzrok problema, učinak je trajan, a komplikacije izuzetno rijetke.

Prema dosadašnjem iskustvu, postotak recidiva nakon THD zahvata je ispod 3 %. Velika prednost je i činjenica da su bolovi nakon zahvata neusporedivo manji i traju znatno kraće nego nakon operacije.

KAKAV JE POSTUPAK PRIPREME ZA THD ZAHVAT?

Još jedna od prednosti ovog zahvata je to što nije potrebna nikakva prethodna priprema niti obrada, jer se pregled učini neposredno prije zahvata i dio je postupka. Dovoljno je javiti se u Polikliniku K-centar te dogovoriti termin zahvata. Temeljem pregleda i razgovora s pacijentom koji obavlja konzilij liječnika specijalista, donosi se odluka o liječenju i daju preporuke pacijentu te se pristupa zahvatu, ukoliko je indiciran. Po obavljenom zahvatu nema potrebe za duljim zadržavanjem u klinici te uz preporuke pacijent može ići kući. Osim održavanja redovite i meke stolice i analgetika u slučaju bolova, nema potrebe za drugim postoperativnim tretmanima.

Nakon THD zahvata bolovi znatno kraće traju nego nakon operativnih zahvata i najčešće se već nakon 5  do 10 dana pacijent može vratiti normalnom životu.

Po obavljenom zahvatu nema potrebe za duljim zadržavanjem u klinici, te uz preporuke pacijent može ići kući.

Scroll to Top