Liječenje proširenih vena

Dr. Yair Galili, globalno priznat stručnjak za proširene vene, dolazi u Zagreb ovog lipnja.

Imamo privilegiju najaviti UGS tretmane u Poliklinici K-Centar od 12. do 15. lipnja 2024. godine.

Dr. Yair Galili, s više od 50 000 uspješnih UGS zahvata u proteklih 20 godina, već osam godina surađuje s Poliklinikom K-Centar u Zagrebu.

Rezervirajte svoj termin već danas i pružite si bolju kvalitetu života!

Proširene vene su čest problem koji u prosjeku pogađa oko 50% žena i 25 % muškaraca. Kada govorimo o proširenim venama kao o medicinskom problemu, govorimo o varikozitetima ili venskoj insuficijenciji. Posljedice mogu bit ozbiljne, od vizualnog proširenja vena, bolova i težine u nogama, do teških promjena na koži, potkožnom tkivu pa čak i nastajanju otvorenih rana.

U liječenju se koristi više načina, od operacija do minimalno invazivnih zahvata.

Svaka od tih metoda ima dobrih i loših strana, a informacije koje su dostupne široj javnosti često su nepotpune pa je pacijentima teško izabrati što je za njih najbolje.

Osim toga, informacije su često ovisne i o iskustvu pojedinog liječnika. Naime, pojedine metode koje se koriste u liječenju, posebice one novije, nisu dio standardne edukacije liječnika tako da znanje i vještina u njihovoj primjeni ovise primarno o individualnom iskustvu.

UGS Metoda po dr. Galiliu – Najučinkovitija metoda liječenja proširenih vena

Jedina metoda kojom možemo trajno riješiti problem proširenih vena je UGS Metoda po dr. Galiliu. Stoga ne čudi da Svjetska udruga za vene preporuča upravo UGS kao metodu izbora.

UGS metoda po Dr. Galiliu izvodi se pod kontrolom ultrazvuka s Doppler efektom, na način da se pronađe vena koja je uzrok problema te se u nju injicira otopina lijeka. To dovodi do lokalne upale s posljedičnom fibrozom, što je prirodni proces kojim završava upala, a rezultira zatvaranjem bolesne vene i preraspodjelom krvotoka, pritom uspostavljajući normalnu cirkulaciju.

Osim što je UGS metoda po Dr. Galiliu posve neinvazivna, nije potrebna nikakva anestezija niti kompresija, budući da je sam zahvat potpuno bezbolan, a pacijent odmah pokretan. 

Ukoliko zahvat izvodi iskusan liječnik, zahvat nudi odlične rezultate i može riješiti gotovo svaki problem venske insuficijencije.

Jedan od najiskusnijih stručnjaka u svijetu, s učinjenih više od 50 000 UGS zahvata u proteklih 20 godina,  Dr. Yair Galili, već gotovo više od 8 godina surađuje s Poliklinikom K-centar u Zagrebu.

Rezervirajte termin pozivom na broj +385 01 6391 561.

Tko je Dr. YAIR GALILI?

Dr. Yair Galili je predstojnik Klinike za vaskularne bolesti pri Institutu MOR, u Tel Avivu.

Specijalizirao se i radio 2 godine u SAD-u, gdje je savladao skleroterapiju kontroliranu ultrazvukom te sam proces usavršio svojim daljnjim samostalnim kliničkim radom što ju čini jedinstvenom na svijetu.

Uspješno je liječio preko 40.000 pacijenata iz SAD-a, Izraela, Azerbejdžana, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske itd.

Kako se izvodi UGS po Dr. Galiliju?

Dakle, učinak ovisi o mjestu, dozi i brzini davanja lijeka, što je zapravo strogo individualno i ovaj zahvat čini izuzetno personaliziranim. Budući da se odluka o postupku mora donijeti za na licu mjesta za svakog pacijenta ponaosob, rezultat ovisi isključivo o iskustvu i vještini liječnika.

Liječenje proširenih vena

Uštrcavanjem otopine lijeka, pod kontrolom ultrazvuka na određeno mjesto, izaziva se lokalna upalna reakcija koja završava fibroziranjem vene, što u narednom vremenu dovodi do njenog zatvaranja i pretvaranja u okolno vezivno tkivo.

Istovremeno, dolazi do redistribucije krvotoka, tj. preusmjeravanja krvotoka na zdrave vene i uspostavljanja normalne cirkulacije, a zbog čega nestaju tzv. proširenja u venama, bol i otekline.

“Nakon zahvata možete odmah otići kući i vratiti se svakodnevnim aktivnostima”

Glavna prednost ove metode je u tome što je u potpunosti neinvazivna i može trajno riješiti gotovo svaki slučaj venske insuficijencije. Posve je bezbolna pa nema potrebe čak ni za lokalnom anestezijom. Nakon zahvata, pacijent se odmah otpušta kući i vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

Prilikom trajanja same upalne reakcije, koju smo potaknuli injiciranjem lijeka, mogu se javiti blaži bolovi, no to ne predstavlja komplikaciju niti potraje dugo. 

Ovisno o težini i stupnju bolesti, 50% slučajeva se rješava jednim zahvatom, dok je u preostalom djelu potrebno dva ili najviše tri tretmana, nakon čega je problem proširenih vena riješen.

Važno je ponovno naglasiti, uspjeh UGS metode izravno ovisi o iskustvu i vještini liječnika koji je izvodi, budući da standardizirana procedura ne postoji.

Rezultat liječenja ovisi o tome gdje se će se i kako uštrcati lijek, koncentraciji lijeka te brzini injiciranja, a to je različito za svakog pacijenata i svaku venu te se može zapravo naučiti samo iskustvom u svakodnevnom kliničkom radu.

Rezervirajte termin pozivom na broj +385 01 6391 561.

Zbog čega je UGS zahvat po Dr. Galiliju, koji se provodi u poliklinici K-Centar, najbolji izbor za liječenje proširenih vena?

Objašnjenje je u samom mehanizmu nastanka proširenih vena. Naime, venama nogu krv teče prema srcu, dakle suprotno sili teži. Da bi se to moglo odvijati, uz aktivnost mišića potrebni su posebni zalisci u venama. To su nabori sluznice koji imaju funkciju ”bespovratnih ventila” te propuštaju krv samo prema gore, sprečavajući vraćanje krvi u niže dijelove. Problem nastaje ako ti ventili dobro ne zatvaraju pa se krv, umjesto da teče prema srcu, vraća dolje i puni vene ispod, dovodeći do zastoja krvi u cijeloj nozi. Tada govorimo o venskoj insuficijenciji.

Posljedice mogu bit ozbiljne, od proširenja vena, bolova i težine u nogama, do teških promjena na koži i potkožnom tkivu pa čak i nastajanju otvorenih rana.

Da bi se riješio problem, nužno je identificirati ”loše” vene te ih ”izbaciti” iz cirkulacije, kako bi preusmjerili krvotok na zdrave vene i uspostavili normalno kolanje krvi.

Kod UGS metode, koristeći ultrazvuk s Doppler efektom, mogu se utvrditi vene koje su uzrok problema te na određeno mjesto u tim venama uštrcati određenu dozu lijeka.

Rezervirajte termin pozivom na broj +385 01 6391 561.

Ostale, manje učinkovite, metode liječenja proširenih vena

Ne postoji način na koji bi bilo moguće izliječiti ili zamijeniti deformirane zaliske (“ventile”). Ono što možemo učiniti je “isključiti” bolesnu venu iz cirkulacije i “preusmjeriti” krvotok na zdrave vene. To se pokušava postići na nekoliko načina.

Preko stotinu godina izvode se operacije vena u svrhu liječenja varikoziteta. To je dobro poznata tehnika koja je dio redovite edukacije liječnika i izvodi se u većini zdravstvenih ustanova.U osnovi se svodi na kirurško odstranjivanje velike natkoljenične vene koja je često glavni izvor problema. Prednost ove metode je dostupnost u velikom broju zdravstvenih ustanova, no dobro je poznata i činjenica da se ovim načinom NE može riješiti problem u više od 70% slučajeva, odnosno, velikoj većini pacijenata se problem nakon nekog vremena vrati. Osim toga, radi se o kirurškom zahvatu sa svim rizicima i neugodnostima. To podrazumijeva bolničko liječenje, opću anesteziju, postoperativni tretman i rizik popratnih komplikacija. 

Modernije metode poput laserske ili radio-frekventne ablacije, iako manje agresivne, nemaju bitno bolji učinak.

Sklerozacija varikoziteta kojom se u proširene vene ubrizgava sklerozirajuća otopina je već godinama vrlo popularan zahvat. Radi se ambulantno, minimalno je invazivan, no glavni nedostatak je da se time ne adresira srž problema ili insuficijencije, već se skleroziraju proširene vene koje su posljedica, a ne uzrok.

Laserska ablacija, radiofrekventna ablacija i ablacija parom, novije su i popularne metode koje se rade u lokalnoj anesteziji, kroz dnevnu bolnicu. Popularne su i među liječnicima jer se relativno brzo mogu naučiti, a postoji i značajna marketinška potpora proizvođača opreme. Međutim, rezultati nisu bitno bolji od kirurških metoda. Naime, ovim se zahvatima ”odstranjuju” samo neke vene, uglavnom velika natkoljenična vena i to samo ako su ravne, tj. nemaju značajnijih zavoja (konvoluta). Dakle, ide se na ”slijepo”, a poznato je da većina pacijenata ima više insuficijentnih vena.

Liječenje proširenih vena u Poliklinici K-Centar – PRIJE i POSLIJE zahvata

Scroll to Top